Duurzame bijdrage aan de volgende generatie (duurzame ondernemers)

WaardZaam lanceert op 10 oktober 2019, de landelijke Dag van de Duurzaamheid, het initiatief 'Gastlessen duurzaamheid in de klas' in de Krimpernerwaard.
191010-WZ collage2.png

Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op donderdag 10 oktober, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Zo ook in de Krimpenerwaard. Een tiental scholen krijgen vandaag les over duurzaamheid van een tiental ondernemers uit de regio. Dit is een initiatief van Waardzaam, het ondernemersnetwerk dat een positieve bijdrage levert aan actuele maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en de energietransformatie.

"Urgenda heeft jarenlang de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Zij zijn er vorig jaar mee gestopt. Maar WaardZaam wil aandacht blijven vragen voor duurzame ontwikkeling en lanceert daarom op 10 oktober het initiatief ‘duurzame gastlessen in de klas’. Hiermee laat WaardZaam zien dat ondernemers dit een belangrijk thema vinden, er zelf hard aan werken en hun kennis & ervaring graag willen overdragen aan de volgende generatie (ondernemers) in de Krimpenerwaard.” – Jaap van der Laan, voorzitter WaardZaam

Zich van de ‘groenste kant’ laten zien

Partners van WaardZaam - Hoffman Elektro, Wereldwinkel Schoonhoven, De oude Apotheek, Duurzaamheidsmakelaar Pauline van Norden, Verstoep Bouwkundigen, Mirella Sterrenburg Transitiemanagement, Rabobank Hollandse IJssel, Groenerwaard, De Vries en Verburg - staan vandaag voor de klas en laten zich daar van hun ‘groenste kant’ zien. Want wat doen deze ondernemers eigenlijk om de Krimpenerwaard mooier, beter en groener te maken?! Een paar voorbeelden: in ieder geval hun eigen bedrijfsvoering duurzamer maken met bv. LED-verlichting, lichtsensoren, zonnepanelen, groene stroom. Verder rijden een aantal ondernemers elektrisch, doen ze aan afvalscheiding en ondersteunen ze maatschappelijke doelen etc. 

Interactie met leerlingen

De een laat een video zien, de ander doet een quiz, weer een ander gaat het schoolplein op, laat ze het meest duurzaamste idee kiezen of er worden een mooie tekeningen gemaakt. Door te doen en dingen uit te leggen, vertellen de ondernemers hun verhaal. Bijvoorbeeld dat duurzame zaken niet alleen over het milieu gaan, maar ook om zorgen voor elkaar. Zo geeft Hoffman Elektro het voorbeeld van robots die gymlessen verzorgen in bejaardentehuizen en dat techniek kan bijdragen aan meer veiligheid. Groenerwaard laat het belang van biodiversiteit zien en maakt samen met de leerlingen een insectenhotel op het schoolplein. Duurzaamheidsmakelaar Pauline daagt de kinderen uit om na te denken over wat ze vanaf morgen zelf anders kunnen gaan doen voor een betere, gezondere, duurzamere omgeving. De boodschap is eigenlijk overal hetzelfde; duurzaamheid is niet alleen noodzakelijk, maar ook inspirerend, innovatief én winstgevend. En de kinderen zijn het daar heel erg mee eens!

Duurzaamheid kost misschien geld, maar als je geen fijne wereld hebt om in te leven, wat hebben we dan aan geld?!” – Leerling van De Kranepoort

Toekomstbestendig ondernemerschap in de Krimpenerwaard

WaardZaam is ervan overtuigd dat kinderen een cruciale rol spelen in de oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Ze wil daarom ook graag van leerlingen horen hoe zij denken over klimaatverandering, energiebesparing, fairtrade, afval of toekomstbestendig ondernemerschap. Een aantal van hen zal tenslotte de ondernemers van morgen zijn en hun energie/inzet is straks hard nodig in de Krimpenerwaard. Het vervolg op het initiatief ‘Duurzame lessen in de klas 10/10’ is dan ook een uitwisseling tussen WaardZaam en een aantal leerlingen over de rol van WaardZaam als intermediair tussen de huidige en nieuwe generatie (duurzame) ondernemers.

Zoveel vragen! Ik sta vaker voor groepen, maar nooit eerder voor een lagere school groep. Ik ben erg onder de indruk van hun interesse en wat ze al weten. Dit onderwerp is duidelijk belangrijk voor kinderen.” – Maurice Hoffman van Hoffman Elektro

Doe mee

Heb je een tip of suggestie in het kader van ‘Duurzame gastlessen’, laat het WaardZaam (mail info@waardzaam.nl) weten. Heb je interesse om aanwezig te zijn bij bovengenoemde uitwisseling, jouw verhaal te vertellen over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap aan een klas of, wil je graag zo’n les voor jouw school? Meld je alvast aan via info@waardzaam.nl, want op 10 oktober 2020 verzorgen WaardZaam & partners opnieuw gastlessen.

Voor de foto’s willen we graag Rob Glastra heel hartelijk danken! Ze zijn weer prachtig! En natuurlijk ook alle scholen, leerlingen en deelnemende partners! Super (mee)gedaan allemaal!

Links

De bijdrage van De Vries en Verburg

Artikel in Het Kontakt

Facebook WaardZaam

Terug naar overzicht