FairTradeWeek2019

FAIRTRADE WEEK 26/10 t/m 4/11: Wat houdt FAIRTRADE nu eigenlijk in en hoe wordt het gepromoot?

FAIRTRADE staat voor eerlijke handel. Dat komt er kort gesteld op neer dat boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke beloning krijgen voor hun producten. Eerlijk staat hier voor een dusdanige beloning dat zij hiervan kunnen leven en als het enigszins mogelijk is ook nog extra geld voor scholing ed. Bij FAIRTRADE wordt de tussenhandel zo veel mogelijk uitgeschakeld zodat de boeren/producenten een zo hoog mogelijke prijs krijgen. FAIRTRADE moet ervoor zorgen dat de welvaart meer gelijkmatig over de wereld verdeeld wordt.

In de FAIRTRADE week van 26/10 t/m 4/11 wordt er extra aandacht geschonken aan FAIRTRADE. Er zijn acties met FAIRTRADE producten in de supermarkten en ook de Wereldwinkels besteden er aandacht aan. Je kan FAIRTRADE foodproducten herkennen aan een keurmerk waarvan de bekendste MAX HAVELAAR is. De FAIRTRADE week wordt 2 x per jaar georganiseerd, in mei en eind oktober.

De gemeente Krimpenerwaard is sinds begin 2018 FAIRTRADE gemeente. Dat wordt oa. vermeld op de toegangsborden als je de gemeente binnen rijdt. Om FAIRTRADE gemeente te worden moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De gemeente zelf moet FAIRTRADE inkopen, er moeten voldoende bedrijven zijn die FAIRTRADE producten gebruiken en er moeten activiteiten georganiseerd worden on FAIRTRADE te promoten. Voor dit laatste is een FAIRTRADE werkgroep opgericht die onderdeel uitmaakt van Stichting Waardzaam. 

De aansluiting bij Waardzaam is logisch want van de 17 duurzame doelstellingen zoals geformuleerd door de Verenigde Naties, zijn er al minimaal 8 gerelateerd aan FAIRTRADE. De FAIRTRADE werkgroep bestaat momenteel uit 6 personen uit de diverse kernen van de gemeente. Om een goede vertegenwoordiging te krijgen uit alle kernen is de werkgroep wel op zoek naar mensen die de werkgroep willen komen versterken. Het tijdbeslag is beperkt en het is gevarieerd werk (met name organiseren van activiteiten). Heb je interesse stuur dan een mailtje naar info@fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl. Voor meer informatie kun je terecht op de website: www.fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl

Terug naar overzicht