Green Award lanceert certificaat voor het personenvervoer in de binnenvaartbranche

13 februari 2017, Rotterdam - Green Award, het keurmerk voor schepen die bovenstandaard presteren, breidt uit naar een nieuw scheepstype. Vanaf 1 januari 2017 is het Green Award certificaat ook beschikbaar voor passagiersschepen in de binnenvaart.

Green Award certificeert de zeegaande- en binnenvaartschepen die op het gebied van veiligheid en milieu verder gaan dan de wettelijke eisen. Oorspronkelijk opgezet in 1994 als een certificatieschema voor zeegaande olietankers, heeft Green Award zich ontwikkeld tot het wereldwijd erkende keurmerk voor 5 zeegaande scheepstypen en wordt ondersteund door vele incentive providers verspreid over de hele wereld. In 2011 heeft Green Award het programma voor de binnenvaartschepen die goederen vervoeren geĆÆntroduceerd. Het programma bleek een groot succes te zijn. Tot nu toe heeft het 590 Europese binnenvaartschepen aangetrokken en wordt actief gesteund door de binnenvaarthavens en commerciĆ«le organisaties.

Vanaf 2017 zijn de voordelen van het Green Award certificaat ook beschikbaar voor de passagiersschepen in de binnenvaart. Veerponten, riviercruiseschepen en dagcruisers komen in aanmerking voor het Green Award certificaat. Het programma van eisen voor het personenvervoer is vergelijkbaar met het programma voor de binnenvaartschepen die goederen vervoeren met extra aandacht voor veiligheid en het milieu. Als het om een schip gaat met catering en/of overnachtingsfaciliteit aan boord, dan is het Green Key certificaat op ten minste brons niveau verplicht.

Tijdens de pilotfase is het programma van eisen getest op de veerpont Schoonhoven en de dagrondvaartboot Z8. Beide schepen hebben voldoende punten gehaald en het Green Award certificaat gekregen. Het certificaat bewijst dat het schip op de milieuverantwoorde wijze vaart.

Gezien dat het Green Award certificaat toont dat de scheepseigenaar maatschappelijk verantwoord onderneemt, is er veel belangstelling van havens en bedrijven die dit willen ondersteunen met incentives. Green Award is in onderhandeling met diverse partijen over deze incentives voor passagiersschepen en verwacht binnenkort hierover meer bekend te kunnen maken.

Terug naar overzicht