Informatieplicht Energiebesparing in 4 stappen

Wil je meer weten over de informatieplicht? Lees dan verder.

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Vanaf 1 juli 2019 komt daar nog een wettelijke verplichting bij. Je moet namelijk vóór die datum rapporteren in het eLoket van RVO welke maatregelen je hebt uitgevoerd.

Stap 1: check of je bedrijf binnen de wet valt

Allereerst wil je zeker weten of de Informatieplicht Energiebesparing op jouw bedrijf van toepassing is. Dat kun je op een eenvoudige manier checken. MKB-Nederland heeft een Stappenplan Informatieplicht opgesteld, waarmee je met een paar vragen duidelijkheid verkrijgt. Is het antwoord Ja? Ga dan verder met stap 2.

Stap 2: bepaal welke erkende maatregelen voor jouw bedrijf gelden

Selecteer nu in de lijst met erkende maatregelen de bedrijfstak waarin je actief bent. Aan de hand daarvan kun je globaal in kaart brengen welke maatregelen er al zijn genomen. Is er voor jouw bedrijf(stak) geen lijst met erkende maatregelen beschikbaar? Dan kies je bij het rapporteren de lijst die het meest op jouw bedrijf van toepassing is.

Stap 3: vraag op tijd eHerkenning aan

Om te kunnen rapporteren heb je eHerkenning nodig; een veilig inlogsysteem voor ondernemers. Beschik je daar nog niet over? Vraag die dan aan via www.eherkenning.nl (€ 5,- tot € 20,- per jaar, afhankelijk van de leverancier). De afhandeling van de aanvraag duurt ongeveer vijf werkdagen, dus wacht niet te lang. Machtig je een intermediair om voor je bedrijf te rapporteren? Dan heb zelf geen eHerkenning nodig. Natuurlijk blijf je wél zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de rapportage!

Stap 4: rapporteren

Rapporteren kan online: via het eLoket van de (RVO). Ook maatregelen die niet in de lijst met erkende maatregelen staan, kun je vermelden. In de Handleiding eLoket Informatieplicht energiebesparing van RVO lees je precies hoe je kunt rapporteren. Heb je alles ingevuld? Dan voldoe je aan de Informatieplicht!

Op de website www.wattjemoetweten.nl lees je alles over de informatieplicht en voor wie dit geldt (doe de check!). Je vindt er ook de meest gestelde vragen. Heb je na het lezen van alle informatie alsnog vragen, neem dan contact op met ons

Terug naar overzicht