Maak kennis met onze nieuwe voorzitter

Een zingende voorzitter, die zich inzet voor de vrede. En nu ook voor WaardZaam! Lees meer over Jaap van der Laan.

Het WaardZaam Symposium 30 oktober zou een mooi moment zijn om onze nieuwe voorzitter Jaap van der Laan aan alle partners voor te stellen. Jaap volgt vanaf dat moment Jeroen Mulder op, die aan de wieg heeft gestaan van ons mooie platform. Echter, Jaap is verhinderd en met een goede reden. Hij zingt namelijk op 2 november a.s. met z’n koor ‘Vriendschap uit de Krimpenerwaard’ en 2000 anderen uit 27 landen de vredesmis ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins in de Mercedes Benz Arena te Berlijn. Een zingende voorzitter, die zich inzet voor de vrede. En nu ook voor WaardZaam! Als dat geen klinkende introductie is…

Jaap kwam tijdens een recent evenement in contact met WaardZaam. Hij melde zich als deelnemer in de kopgroep, hoorde dat we een nieuwe voorzitter zochten en stelde zich vervolgens kandidaat. De koplopersgroep had vervolgens een interview met hem en koos daarna unaniem. Niet om de laatste plaats vanwege zijn affiniteit met het onderwerp duurzaamheid (Jaap is architect die zijn ideeën over duurzaam wonen en werken 20 jaar geleden al toepaste in zijn werk) en vanwege z’n bestuurservaring.

Jaap mag dan richting zijn pensioen gaan, hij heeft ambitie en drive genoeg om de ondernemers in Krimpenerwaard aan te sporen tot verdere verduurzaming. Jaap ziet de rol van WaardZaam in een breder perspectief: #SDG13 klimaatactie staat uiteraard centraal, maar hij gelooft dat we ook prima een bijdrage kunnen leveren aan andere werelddoelen (SDG’s), zoals schoon water (SDG6) en partnerschappen (SDG17) voor een eerlijke, veilige en schone leefomgeving.

Vanuit deze visie wil hij met de kopgroep een paar toekomstscenario’s uitwerken. Om van daaruit samen de juiste dingen te doen met WaardZaam, zaken oppakken die ondernemers raken. Maar eerst wil hij in gesprek met de partners en met ondernemerskringen; wat doen ze nu aan duurzaamheid? Wat loopt goed, waar loopt het stroef? Hoe zou WaardZaam kunnen helpen? Gewoon een goed gesprek dus. Want uit ervaring weet Jaap dat aansluiten bij dat wat er al is, en weten waar de kansen liggen door de vinger aan de pols te houden, uiteindelijk tot resultaat gaat leiden.

Ontwikkeling is iets wat Jaap mateloos interesseert. Hij heeft een grote nieuwsgierigheid naar de geschiedenis en naar de toekomst. De inspiratie die hij daaruit haalt, past hij o.a. toe in zijn werk. Hij komt met ideeën, geeft er een slinger aan en kan mensen enthousiasmeren. Het begint op kleine schaal, maar met aandacht en doorzettingsvermogen kan het uitgroeien tot iets groots. Bijvoorbeeld als het gaat om de energietransitie in de bouw. Al die kennis en ervaring gaat hij nu ook inzetten bij, voor en met ons!

Jaap, van harte welkom als nieuwe voorzitter van WaardZaam!

Terug naar overzicht