SDG's voor (nog meer) duurzame ontwikkeling

Naast de focus op de energietransitie (SDG13), neemt WaardZaam de SDG's als leidraad voor verdere duurzame ontwikkeling.
181108-WZ foto.jpg

Aanleiding

WaardZaam is een groeiend netwerk van ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en in actie willen komen voor duurzaamheid. De focus van WaardZaam ligt op energiereductie. Echter, de koplopersgroep merkt dat ondernemers ook behoefte hebben aan informatie over en doelstellingen op andere duurzame thema's. Daarom hebben we besloten om de Sustainable Development Goals (SDG’s/Werelddoelen) als leidraad te gaan gebruiken voor verdere duurzame ontwikkeling van ondernemers binnen Krimpenerwaard, met SDG13 Klimaat Actie voorop.

SDG's gelden voor alle landen en alle mensen

In 2015 zijn 17 SDG’s opgenomen in de 2030 agenda voor duurzame ontwikkeling, denk hierbij aan leefbare steden, het voedselvraagstuk, banen voor iedereen, het energievraagstuk, de klimaatopgave en de circulaire economie. Deze werelddoelen gelden voor alle landen en voor alle mensen. Dus ook voor ondernemers. Een aantal zijn intrinsiek gemotiveerd, maar de beweging moet versnellen om de SDG doelstellingen in 2030 te kunnen behalen. De overheid zal om die reden steeds meer druk gaan uitoefenen op ondernemers om een bijdrage te leveren aan de SDG’s. Denk aan de informatieplicht in verband met het energieakkoord. Aan de andere kant zijn er ondernemers die graag een bijdrage willen leveren aan de SDG’s, maar niet weten hoe.

SDG-indeling volgens ondernemers

Om de SDG's hanteerbaarder te maken voor ondernemers, hebben VNO-NCW en MKB Nederland de volgende indeling gemaakt

 1. Minder armoede en honger, toegankelijke gezondheidszorg en water:
 2. Groei, werk en kansen voor iedereen:
 3. Duurzaamheid, innovatie en investeren:
 4. Klimaat en energie:
 5. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid en het internationale perspectief
 6. en het overkoepelende doel SDG17: partnerschappen

Hoe helpen de SDG’s jou als ondernemer?

 • Het helpt je om je duurzame activiteiten herkenbaar te maken
 • Het helpt je met de zoektocht om te verduurzamen
 • Het helpt je specifiek te onderscheiden met je uitingen naar buiten
 • Je sluit aan bij een groeiende beweging om een bijdrage te leveren aan de SDG’s, tevens bij de visie van VNO-NCW en MKB Nederland
 • Het helpt je om nieuwe marktkansen en groeimogelijkheden (geschat op 12.000 miljard dollar door het World Economic Forum wereldwijd) te ontwikkelen.

Meten is weten

De focus van WaardZaam blijft op energiereductie liggen (SDG13 Klimaat Actie). We motiveren onze partners om jaarlijks te rapporteren over hun behaalde energiereductie, bij voorkeur met de milieubarometer van Stimular. De impact op de andere SDG’s zullen we op een andere manier gaan meten. De komende tijd werken we aan het concretiseren van de doelen op de SDG's en hoe we dat kunnen gaan meten. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.

Heb je vragen of ideeën hierover, stuur een mail naar info@waardzaam.nl of neem contact op met Monique Morée (+31- 6- 25447954).

Terug naar overzicht