Verslag van een dynamisch Symposium

Nog even nagenieten van een geslaagd WaardZaam Symposium!

Op dinsdag 30 oktober jl. organiseerde WaardZaam haar 2e symposium ‘De ander te groen af zijn’ bij de Vries en Verburg in Stolwijk. Ondanks het slechte weer en het fileleed, verzamelden zich 75 deelnemers uit het bedrijfsleven en de gemeente Krimpenerwaard. Het werd een dynamisch samenzijn waarbij kennis en inspiratie uitgewisseld werd over onder andere energietransitie – werelddoel #SDG13 Klimaatactie.

Kansen voor het bedrijfsleven

Jarenlang was hij de weerman, maar nu is hij vooral een ‘vuilnisman’ die plastic recyclet met z’n startup PyrOil. Reinier van den Berg praatte tijdens het symposium over klimaat, de urgentie, technologie en de Werelddoelen (= Sustainable Development Goals = SDGs). Hij schetste niet alleen de ernst van de situatie, maar hij liet ook zien hoe wij met allerlei maatregelen de klimaatklok kunnen terugdraaien. En dat deze maatregelen ook de nodige kansen bieden voor ondernemers uit de Krimpenerwaard!

Reinier benoemde de urgentie van klimaatactie, en ging in op een 5-tal ontwikkelingen om (klimaat)problemen op te lossen. Daarbij gaf hij concrete voorbeelden, zoals het ‘vergroenen’ van kantoren om CO2 af te vangen.” – deelnemer Symposium

Heel veel duurzame beleving

Bij aankomst, stapten de ondernemers direct de ‘Inspiration Room’ boordevol duurzame oplossingen binnen. Na de ‘pitchstops’ van 1 minuut door Burg Foods (‘vleesvervangers’ van krekels), Orvion (natuurlijk zuiveren van water, lucht en bodem) en Widek (Nederlands maakbedrijf in fietsonderdelen) zat de vaart er goed in. De Vries en Verburg nam ons – letterlijk en figuurlijk – mee op duurzame toer door de nieuwe aanbouw met o.a. beplante muren, een natuurlijke temperatuurregelaar (zout) en ‘de toekomststoel’. Zelfs de hapjes & drankjes waren een belevenis, zoals de Krekelburgers, de sapjes van Boomgaard De Lekbongerd en de heerlijkheden van Broodje Kadootje. Ook namen we afscheid van WaardZaam voorzitter Jeroen Mulder en kopgroeplid Erik van Toor.

Workshops: praktisch en interactief

Voorafgaand aan de workshops presenteerde Monique Morée, WaardZaam procesbegeleider, de 17 werelddoelen. Deze doelen leiden ons naar een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld en worden steeds belangrijker bij aanbestedingen, verslaglegging, leningen etc. Om bekend te raken met de doelen, waren ze in de workshops verwerkt; SDG’s, een praktisch voorbeeld, hoe vertel je je MVO-verhaal gelinkt aan de doelen, welke duurzame investeringen leveren winst op voor zowel je bedrijf alsook voor SDG13…

Goed om te horen dat WaardZaam breder gaat kijken dan alleen het energievraagstuk!” – deelnemer Symposium

Duurzaam opladen

Kortom, het was dynamisch, leerzaam, gezellig en lekker. Kon je er niet bij zijn? Dan kun je hier bekijken wat je gemist hebt :

Het was leerzaam en inspirerend!” – deelnemer symposium

Veel dank gaat uit naar de sponsoren

  • Rabobank Krimpenerwaard
  • Rabobank Utrechtse Waarden
  • Gemeente Krimpenerwaard
  • Gemeente Krimpen aan de IJssel
  • De Vries en Verburg
  • Boomgaard De Lekbongerd
  • Provincie Zuid-Holland

Mede mogelijk gemaakt door

We willen de volgende mensen hartelijk danken voor hun inzet (in willekeurige volgorde):

Fotograaf Rob Glastra, Elize van Boomgaard De Lekbongerd, Sander van Burg Foods, het team van De gouden leeuw, het team van Broodje Kadootje, Lianne Schep, Rutger & Jan Marius van de Rabobank, Anja en Mirjam van ODMH, Marc van Bemmel (Orvion), Reinier van den Berg, Alex en Adriaan van RTV Krimpenerwaard, Harriëtte & Janine en de MVO-werkgroep van De Vries en Verburg, Michaël Wilde (Eosta), de ondernemers van de ‘Inspiration Room’ en de kopgroepleden. Als we nog iemand vergeten zijn. Ook jij bedankt!

Terug naar overzicht