Stop klimaatverandering, kies Fairtrade

We roepen onze partners op tot meer Fairtrade inkoop; daarmee help je mensen aan een beter leven en stop je klimaatverandering.

Sinds begin 2018 heeft Krimpenerwaard de titel ‘Fairtrade gemeente’ behaald. Dit is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Wij, van de werkgroep Fairtrade, streven naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van Fairtrade producten om meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden te stimuleren.

Meer zichtbaarheid voor Fairtrade

Als werkgroep vallen wij onder stichting Waardzaam die de Sustainable Development Goals (SDG’s/Werelddoelen) gebruikt als leidraad voor verdere duurzame ontwikkeling in de regio (met SDG13 Klimaat Actie aan kop). Samen hebben we afgesproken Fairtrade beter zichtbaar te maken binnen het WaardZaam netwerk. Zo stonden we in de vorige Update (nieuwsbrief) en hadden we een statafel met producten tijdens het WaardZaam Symposium, 30 oktober jl.

Samen in actie

Als ondernemer helpen de werelddoelen om concreet te maken waar je maatschappelijke inbreng het meest effect heeft. Hoe je je eigen kracht kunt inzetten om bij te dragen aan een toekomstbestendige maatschappij en dus het voortbestaan van je eigen bedrijf kunt helpen veiligstellen. Volgens de keynote speaker van het WaardZaam Symposium - Reinier van den Berg (voormalig weerman en nu vooral duurzaam ondernemer) is Fairtrade één van de punten die de dreiging van een onhoudbare klimaatverandering kan stoppen. Eerlijk handelen met erkenning van de behoeften van anderen, zowel mens, dier, plant, aarde en dan zowel dichtbij als veraf en in de (nabije) toekomst.* Het gebruik van Fairtrade producten binnen je bedrijf draagt bij aan een groot aantal werelddoelen (SDG 1, 2, 5, 8, 12, 13, 16 en 17). Een mooie manier dus om bij te dragen aan een betere wereld.

Goede uitstraling

Daarnaast zien Fairtrade producten er ook nog eens heel representatief uit. Hoe leuk/goed is het om je klanten te trakteren op een FairTrade kop koffie of thee?! Tegenwoordig heeft bijna elke supermarkt een Fairtrade aanbod en voor de prijs hoef je het ook niet meer te laten... We willen alle partners van WaardZaam dan ook aanmoedigen om Fairtrade te gaan inkopen! Ben je al op de ‘Fairtrade toer’, stuur ons dan een kort berichtje met jouw motivatie en een foto. Dan nemen wij die mee in de WaardZaam communicatie.

Werkgroepleden gezocht

Tot slot nog een oproep: wie meldt zich aan om de werkgroep Fairtrade te versterken? Momenteel telt de werkgroep 7 leden, maar dit willen we uitbreiden naar 11 / 12 leden – met name in de kernen Bergambacht, Stolwijk, Gouderak, Ouderkerk, Berkenwoude. De werkgroep vergadert zo'n 4 keer per jaar. Het tijdbeslag: ongeveer 1 dag per kwartaal. Van de werkgroep leden wordt gevraagd:

  • Affiniteit met Fair Trade/duurzaamheid;
  • De vergaderingen bij te wonen en een positieve inbreng te hebben;
  • Actief te zijn bij het organiseren van publieksactiviteiten (gemiddeld 2 x per jaar);
  • Promoten van Fairtrade in je eigen netwerk.

Contact

Bij interesse, neem s.v.p. contact op met Gijs Metz (mobiel: 06-19446697). Voor meer informatie kijk op de websites van Fairtrade gemeenten of Fairtrade gemeente Krimpenerwaard.

* Bron: Groene Flits, Esther van den Bor

Terug naar overzicht