Uitwisseling en tips over duurzaamheid

Ondernemers worden steeds fanatieker in duurzaamheid.

Ondernemers worden steeds fanatieker in duurzaamheid, bleek uit de Kennisuitwisselingsbijeenkomst die WaardZaam 15 mei jl. organiseerde in het Dorpshuis van Gouderak. Ruim 40 gedreven ondernemers uit de Krimpenerwaard kwamen bijeen om hun eigen duurzaamheidsbeleid een impuls te geven door te leren van anderen.


WaardZaam Kennisuitwisselingsbijeenkomst

De jaarlijkse Kennisuitwisselingsbijeenkomst voor toekomstgerichte ondernemers in de Krimpenerwaard is een initiatief van stichting WaardZaam. Dit is een platform voor ondernemers om krachten te bundelen, kennis uit te wisselen, te netwerken en elkaar te inspireren op duurzame thema’s, zoals de Energietransitie en Fairtrade.


Het aantal partners van WaardZaam groeit. Zeker nu Minister Wiebes de energiebesparende maatregelen vanaf juli 2019 gaat monitoren bij mkb’ers” - Jeroen Mulder, voorzitter WaardZaam


Vele hoogtepunten

Het verhaal van Michaël Wilde, verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie bij het internationale en duurzame bedrijf Eosta, maakte indruk. Hij legde uit hoe ze de bewuste consument bereiken, hoe de telers in beeld gebracht worden, hoe ze de echte kostprijs van hun producten berekenen, ook al is dat soms lastig en hoe belangrijk transparantie is. Daarna speelden de deelnemers het ‘Open kaart spel’, een manier om snel en laagdrempelig kennis en tips uit te wisselen over duurzame onderwerpen. Henk Troost, de Subsidie Adviseur van Grant Thornton, moedigde de groep aan om vooral ‘iets’ anders te gaan doen dan de concurrent. Dan zijn er namelijk allerlei subsidies beschikbaar.


WaardZaam helpt ons de zaken praktisch en concreet te maken.” - Deelnemer


De winnaars van de Energie Convenanten I en II

Ook werden de winnaars van Energie Convenant I - Plusrechtuyt – en Energie Convenant II – De oude apotheek – bekend gemaakt door Stimular. Bas Rechtuyt van Plusrechtuyt heeft door het installeren van LED-verlichting, de aanpassing van de koelinstallatie en verwarmen via warmteterugwinning uit de koelinstallatie 39% energiebesparing kunnen realiseren. Lia Steendam van De oude apotheek heeft het vooral gezocht in de kleine dingen, zoals kapotte verlichting niet meer vervangen en het aanschaffen van een nieuwe koelkast. Daardoor verbruikte ze 9% minder energie.


Voorwaartse energie

In navolging op het succes vorig jaar van het WaardZaam Symposium met Ruud Koornstra, maakte WaardZaam bekend dat ze op 30 oktober 2018 wederom een interessant symposium organiseert. Maar er was meer nieuws; Energie Convenant III is gestart en het thema Fairtrade is bij WaardZaam ondergebracht. Bovendien is WaardZaam op zoek naar versterking van de kopgroep. Na bijna 3 jaar, zit de ‘zittingsperiode’ van voorzitter Jeroen Mulder er op. We zoeken ondernemers (m/v) met een drive & tijd voor duurzaamheid en een relevant netwerk die zich willen inzetten om de regio Krimpenerwaard verder te verduurzamen.


Contact

Wilt u onze kopgroep versterken, bijdragen aan het symposium of vrijblijvend kennismaken met WaardZaam, neem dan contact op via info@waardzaam.nl.


Linkjes

• Voor een sfeerimpressie van de WaardZaam Kennisuitwisselingsbijeenkomst van 15 mei 2018: https://www.glastrafoto.com/MVO-Milieu/Waardzaam/18075-Waardzaam-Gouderak/ (het wachtwoord: 2018Wzm. Mocht u de foto’s willen gebruiken, dan graag met vermelding van de fotograaf Rob Glastra)

• Bekijk hier welke subsidies interessant zijn voor uw bedrijf: https://www.grantthornton.nl/publicaties/subsidiescan/

• Voorbeeld hoe een bedrijf communiceert over haar MVO-beleid en de Milieubarometer: https://www.paree.nl/over-paree/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen

• Binnenkort staat uw foto en quote t.a.v. de Werelddoelen (Sustainable Development Goals) hier: https://www.natureandmore.com/en/faces-of-the-sustainable-development-goals

Terug naar overzicht