Waar een duurzame wil is, is een weg

Widek heeft meer dan 17 duurzame maatregelen doorgevoerd en is net lekker op gang...

Nederland, fietsland. Nergens anders in de wereld worden fietsen op zo’n grote schaal functioneel ingezet als hier. Toevallig super duurzaam! Zo start het interview met Wim de Kwant, directeur van Widek, over toekomstgericht ondernemen. Widek is een van de weinige bedrijven in de fietsenbranche die ruim 90% van zijn producten – zoals fietsbellen, handvatten, snelbinders, spatlappen, kinderzitjes - nog in eigen huis, in Nederland produceert.

Duurzaamheid past het familiebedrijf

Wat in 1936 begon als metaalwarenfabriek, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf dat producten van metaal, kunststof en textiel voor de fietsbranche produceert. “In 1994 namen mijn broer en ik het bedrijf over van onze vader. Na het zien van de film ‘The Inconvenient Truth’ van Al Gore – een paar jaar later – ging ik bewustere keuzes maken in de bedrijfsvoering. Niet alleen voor de volgende generatie, maar ook omdat ik het aan mijn stand verplicht ben om een zo goed mogelijk bedrijf te runnen. Een familiebedrijf is immers geënt op continuïteit.”

Trots op…

“We hebben meer dan 17 duurzame maatregelen doorgevoerd in de afgelopen jaren. Na het kopen van meerdere panden, hadden we te maken met meerdere verwarmingssystemen. Met behulp van onze technische dienst hebben we dat weten om te zetten naar één overkoepelend systeem. Dat heeft wat moeite gekost! Maar die moeite werd al snel beloond in de vorm van een behoorlijke energiebesparing. Daarnaast vind ik het prachtig dat ons dak vol ligt met zonnepanelen. We produceren op een zonnige dag precies ons verbruik. Op jaarbasis wekken we 25% van de elektriciteit zelf op.”

Continue vooruitgang

“Over 5 jaar is WIDEK absoluut duurzamer dan nu. Onze eerste prioriteit is het serieus verminderen van persluchtverbruik. Deze processtap kost veel energie en het rendement is maar 3%. Maar door er een elektrische beweging van te maken, is het energieverbruik nog maar 10% in vergelijking met de oude machine. De eerste machine, die we zelf hebben gebouwd, is net een maand in gebruik. Het ziet er goed uit en ik verwacht binnenkort te starten met de bouw van nog eens drie van deze machines. Verder is ons nieuwe zitje voor de helft lichter. Dat scheelt dus in materialen, maar ook in vervoer/CO2 uitstoot. Met deze bril bekijken we ook onze andere producten. En natuurlijk blijven we zoeken naar circulaire alternatieven, al lijkt het nog niet haalbaar voor ons vanwege onze specifieke materialen.”

Oproep

“Ik heb me bij WaardZaam aangesloten omdat ik de missie van deze club ondersteun en mijn kennis beschikbaar wil stellen voor andere partners. Dus heb je een vraag, bel gerust. Mijn advies: begin gewoon! Zelf zoek ik een partij - het liefst ook een Nederlands maakbedrijf – om kennis mee uit te wisselen. Ben jij die partij, dan kom ik graag met je in contact: wim@widek.nl!”

Terug naar overzicht