WaardZaam: 3,6% energiereductie in het 1e jaar

Donderdag 16/2 organiseerden we de volgende in de reeks kennisuitwisselingsbijeenkomsten voor onze EnergieConvenantpartners.
17024-017.jpg

Op donderdag 16 februari werden op sportpark Weydehoeck van SVN in Lekkerkerk de resultaten gepresenteerd van het 1e energieconvenant. Middels dat convenant conformeren 19 ondernemers zich aan het behalen van milieudoelstellingen.

De partners van het 1e EnergieConvenant liggen goed op koers. De ambitie is 10% energiereductie in 3 jaar. Het eerste gezamenlijke resultaat van 9.329 ton CO2 uitstoot in 2015 naar 8.991 ton in 2016 is een mooi begin om over twee jaar de beoogde reductie te halen.

Met de billen bloot & met frisse moed vooruit

Dat was het thema van de kennisuitwisselingsbijeenkomst, waar naast de partners ook geïnteresseerden voor het 2e convenant sfeer kwamen proeven.

Nog niet ieder individueel bedrijf is het al gelukt om een besparing te realiseren, maar daarvoor hebben ze dan ook nog twee jaar de tijd. Soms zijn er bedrijfsontwikkelingen waardoor de totale CO2-uitstoot stijgt, terwijl er ten opzichte van de productie wel degelijk een reductie gerealiseerd wordt. Dit tussenresultaat laat duidelijk zien dat iedereen zijn steentje bijdraagt en dat zij samen het verschil maken.

Uitblinker

Gastheer SVN (Stichting Servicepunt Verenigingen Nederlek) werd dit jaar uitgeroepen tot ‘uitblinker’. Met 22,5% is dit de organisatie met de hoogst gerealiseerde reductie. Door plaatsing van zonnepanelen werd energie teruggeleverd aan het net . De uitdaging ligt er: wie pakt volgend jaar de titel van ‘uitblinker’?

“Kennis delen is kennis vermenigvuldigen,”

aldus Frans Verbeij van Kruiswijk – Vlist, één van de organisaties die ook een duidelijke reductie liet zien. “Om te verduurzamen heb je andere partijen nodig om geholpen te worden, dat biedt WaardZaam en was ook vanavond ruimschoots aanwezig,” volgens Jan van Heukelum van CSG Willem de Zwijger - Schoonhoven.

“Duurzaam, gewoon doen!”

zegt Wouter Vellema van Het Schoonhovens College. In juni 2017 breidt dit groeiend netwerk van bedrijven die willen verduurzamen zich uit d.m.v. het afsluiten van het 2e convenant. Gewoon duurzaam met WaardZaam mee doen? info@waardzaam.nl

De foto's van de bijeenkomst zijn van de hand van Rob Glastra van Glastra fotografie en hier te bekijken met wachtwoord: 2017Wz