Sander Noordman

Ik ben Sander Noordman, 47 jaar. Ik woon samen met mijn partner Tamara Baltus en drie kinderen van 15, 15 en 11 jaar oud.

Waar woon je

Op dit moment woon ik nog in Rotterdam maar eind deze week verhuizen we (eindelijk) naar ons nieuwe huis in Berkel en Rodenrijs. Twee jaar geleden hebben we daarvoor de handtekening gezet en hebben nu heel veel zin om te verhuizen. We hebben een tijd in dubio gezeten: gaan we ons huis in Rotterdam aanpakken en verduurzamen of gaan we een nieuw huis kopen dat dan behoorlijk duurzaam is. Uiteindelijk hebben we besloten te gaan verhuizen omdat ons huis in Rotterdam te klein werd.

Wat doe je in het dagelijks leven

In het dagelijks leven werk ik voor de gemeente Krimpenerwaard. Mijn hoogste doel is de democratie in de Krimpenerwaard te faciliteren zodat er besluiten worden genomen waar maximaal draagvlak voor is. Ik ben zeven jaar geleden begonnen bij deze gemeente en doe dit met heel veel plezier. De eerste paar jaar ben ik vooral bezig geweest met integratie van vluchtelingen in aanloop naar de nieuwe Wet Inburgering. De laatste paar jaar ben ik vooral bezig met de energietransitie.

Naast mijn werk ga ik twee a drie keer per week naar de sportschool (ik heb vorig jaar een hartinfarct gehad, mede als gevolg van een onvoldoende actieve leefstijl). Daarnaast kook ik graag en ga ik er graag op uit met vrienden en mijn gezin. Verder was ik tot deze zomer teammanager bij de Rotterdamse Rugby Club. Ik ga kijken wat ik komend seizoen ga doen, misschien ga ik voor de basketbalvereniging van mijn dochter wat doen.

Waarom wil je kopgroeplid zijn van WaardZaam?

Vanuit mijn functie ben ik dagelijks bezig met duurzaamheid en de energietransitie in de Krimpenerwaard. Om onze planeet voor toekomstige generaties leefbaar te houden, moeten we een aantal dingen anders gaan doen. Dat is niet een opgave voor de overheid maar een opgave voor ons allemaal. De overheid kan daar natuurlijk het een en ander in betekenen, maar wij moeten vooral als inwoners en ondernemers zaken anders gaan doen. Daarom is het belangrijk om als overheid zo veel als mogelijk samen te werken met inwoners en ondernemers in deze transities (denk ook aan biodiversiteit, circulaire economie en klimaatadaptatie). WaardZaam is voor mij de plek waar ik als ambtenaar met betrokken ondernemers hierover in gesprek kan gaan.

Wat heb je met duurzaamheid?

Ik heb niet zo veel met ‘duurzaamheid’. Er zit het woord ‘duur’ in dat ik op twee manieren kan uitleggen: of het is duur omdat het veel geld kost of het is iets dat we moeten verduren. Ik vind beide een negatieve uitleg van iets positiefs dat ik wil bereiken: namelijk een mooie toekomst voor toekomstige generaties. Ik wil dat onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst in goede gezondheid en in vrijheid vorm kunnen geven aan hun leven. Dit staat onder druk als gevolg van biodiversiteitsverlies, uitputting van de aarde en door mensen versnelde klimaatverandering. Daar is het mij om te doen. En daar wil ik iets aan doen.

Duurzaamheid is in die zin niet iets dat ‘duur’ is: als we hier geld aan besteden, dan investeren we in een mooie toekomst. De opbrengst is niet in geld uit te drukken. Duurzaamheid is ook niet iets dat we moeten ‘verduren’. We zullen sommige dingen anders moeten doen en soms iets moeten laten (minder vlees, minder vliegen, meer hergebruiken, minder giftige stoffen gebruiken etc.). Maar daar komen hele mooie dingen voor in de plaats. Je gaat eens op vakantie dicht bij huis en ontdekt hoe mooi Nederland is, je ontdekt dat vegetarisch eten best wel heel erg lekker kan zijn (en ik ben en blijf echt wel een paar keer per week vlees eten), enzovoort.

Terug naar overzicht